Bornholms Vinforsyning | Bornholmsk turistleksikon | Sommerhuse på Bornholm

Lækker mad fra kuglegrill i den bornholmske sommeraften

Grillforside

Julen: Kæmpekalkun på grillen
Julen: Gås på grillen

Nice-borgmesterens oliven

2005/5: Fyldte koteletter/hurtigbriketter
2005/4: Vegetar/tasmanske krydderier
2005/3: Revelsben/svinemørbrad/træflis
2005/2: Brød/skrubbe/garnniture/fersken
2005/1: Snack-peber/krabbekager/oksehøjreb

2004/6: Hummer/lakserøgning/kæmpegrill
2004/5: Ribben/pæredessert/kæmpelighter
2004/4: Varmrøget laks/svejsehandsker
2004/3: Tun/gedekølle/woksalat/brød
2004/2: Fiskedeller/hornfisk/rabarberkage
2004/1: Bornholmerhane på øldåse/salat

2003/8: Mørbrad/grillspyd/flæskesteg
2003/7: Baconflûtes/fyldte squash/ferskner
2003/6: Helstegt mørbrad/stegt flæsk/grilltips
2003/5: Helstegt ørred/stegte æbler/grilltips
2003/4: Gederyg/hjulkrone/grilltips
2003/3: Boganmeldelser/fiskefrikadeller
2003/2: Hane/mozzarellasalat/grilltips
2003/1: Buk/sovs/bananer

Flûtes med bacon og reven ost, squash med kødfyld og ferskner med is

Præsenteres i samarbejde med Bornholms Tidende

3-retters menu fra kuglegrillen
Det er blevet så populært med 3-, 5-, ja, helt op til 9-retters menuer. Det er også set i det bornholmske sommerland i år. Vi vil jo nødig stå tilbage fra andre, så i dag disker vi beskedent op med en 3-retters menu, nemlig en forret, en hovedret og en dessert, som alle tre har været på grillen, før de bliver serveret i den varme bornholmske sommeraften.

Forret: Miniflûtes med bacon og ost
Der skal bruges bacon i tern, reven ost og flûtes. Beregn et halvt til et helt flûte pr. person. Rist baconterningerne på en pland, læg dem til afkøling på et stykke køkkenrulle. Del flüterne.

På hver halve flûte lægges godt med bacontern og derefter reven ost.

Når I har varme på grillen og eventuelt er i gang med at stege hovedretten, kan I varme flûtes med belægning på grillen over de glødende briketter. Det tager ikke mange minutter, før I har en varm og lækker forret, som kan nydes til et glas kold rosé eller hvidvin, mens I venter på hovedretten.

De lækre bacon-ost-flûtes er også gode at tage med i frokostkurven. Så steger I dem bare i ovnen om morgenen og tager dem med kolde. Vi synes naturligvis det ville være perfekt, hvis de er stegt i grillen. Men det er måske lidt meget forlangt at tænde op i den for en så beskeden ret.

Halve, små flûtes med stegt bacon og reven ost. Server en afkølet rosé til. Også gerne nogle nye gulerødder. De knaser så dejligt.

Hovedret: Squash med kødfyld
Denne opskrift har vi lært af vores estiske plejedatter, Heli, der for tiden læser til sygeplejerske på Bornholm. Heli har lært opskriften på plejehjemmet Slottet i Rønne, hvor hun for tiden er sommerferieafløser, inden hun i øvrigt skal i praktik på stedet. I tilknytning til den afdeling, hvor Heli arbejder, sørger Grete-Lis Agerup for, at man har en have, der passes og plejes, og her frembringes bl.a. en masse squash, som nyttiggøres i den daglige madlavning på afdelingen.

Vi har fået serveret retten, fremstillet i elektrisk ovn hos Heli i Rønne, men nu har vi omsat den til grill, og det bliver den ikke dårligere af.

Forberedelse varer ca. 40 minutter, stegetiden er ca. en time. Hvis I en dag vil lave retten i ovnen inden døre, skal I nok beregne lidt kortere stegetid: tre kvarter ved 200 grader.

Det skal I brugetil fire portioner:

  • 3 mellemstore squash
  • 300 gram magert hakket flæske- eller oksekød
  • 1 løg
  • 1 bundt persille
  • 3 spiseskefulde rasp
  • 1 æg
  • 1 tsk. sennep
  • 1/3 tsk. paprika
  • 1/3 tsk. stødt peber
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. hakket oregano
  • 1 1/2 dl. reven, lagret ost.

Heli er klar med hovedretten:
squash med lækkert fyld.

Her hos os er det sådan, at den ene tænder op i grillen og gør den klar, mens den anden gør kødet klar til stegning. Men er man alene om at tilberede denne ret, kan man sætte ild til briketterne, inden man går i gang med at tilberede retten. Efter godt en halv time, fordeles briketter jævnt over hele bunden i grillen, og når man et kvarter senere er klar med de kødfyldte squash, er grillen godt varm.

Skær de tre squash over på langs og udhul dem med en ske. Hak indmad, og løg og steg det mørt i lidt fedtstof på panden. Lad det køle af. Hak eller klip persille fint. Rør kødet sammen med raspen. Tilsæt løgblanding, persille og æg. Smag til med sennep, paprika, muskat, salt og peber.

Fyld derefter farsen i squashskallerne. Tomaterne, pressede hvidløg og oregano tilsættes. Hæld tomatsovsen i bunden af en bradepande og læg de fyldte squash ovenpå.

Steg i midten af grillen i ca. 50-60 minutter. Drys derefter den revne ost over squashene og steg dem yderligere ca. 10 minutter.

Her i vores familien er der én, der hverken bryder sig om løg eller hvidløg. Så da Heli skulle servere retten for os, havde hun med megen sirlighed skåret hakker i kanten rundt i den squash, der var beregnet til løgfornægteren. Ganske dekorativt. Så hvis man ønsker lidt pynt, kan det jo bruges i familier, hvor alle (eller ingen) spiser løg.

Til den saftige og sunde squashret er det godt at servere et frisk stykke brød, baguette/flûte eller små, kogte kartofler.

Fyldt squash anrettet på tallerken.
Bemærk hakkerne i siden, der i
dette tilfælde marker, at det er den
uden løg og hvidløg.

- og får I lavet for meget, så er det
altid godt at have et par hunde ved
hånden. Alt hvad der kommer
fra bordet kan spises.

Efterret: Bløde og saftige ferskner
Beregn en fersken til hver og et passende stykke is.

Straks hovedretten er klar til servering, sættes det antal ferskner, man ønsker at servere på grillen.

Der skal ikke gøres noget ved fersknerne på forhånd, men bemærk, at hvis de er store og hårde, så kan der godt gå en time på grillens eftervarme, før de er klar.

Når de er blevet bløde, er de samtidig saftige og søde, og smager fremragende sammen med en klat is.

En mør- og grillstegt fersken
anrettet med is og et dekorativt
blad af citronmelisse, der forresten
også smager godt.

Genbrug af briketter
Når du genbruger briketter, der ikke nåede at brænde ud sidst, du brugte grillen, fordi du lukkede for lufttilførsel i bund og top, er det vigtigt, at de placeres i toppen af grillstarteren.

Placeres de i bunden vil de hurtigt brænde ud under optændingen og vil ikke være til glæde under tilberedningen, skriver man på Weberforum.dk.

Derfor bør der altid være friske briketter i bunden.

Opvarmet grill
For at opnå optimale varmeforhold bør du efter at alle briketter er varme og taget ud af grillstarteren, lade grillen stå 10-15 minutter, inden du begynder at grille. På den måde kan du sikre, at grillen har den korrekte temperatur fra starten, skriver man også på Weberforum.

Vi har selv gjort den erfaring, at man med tiden lærer at sjusse sig frem til stegetider, og derfor sætter vi ofte kødet over straks efter at have fordelt briketterne og placeret bradebanden under riste.

Mens Heli så til fersknerne gik solen ned på Løkker.

Vin til de lækre retter kan findes på Bornholms Vinforsyning
Vi har masser af velegnede vine til de forskellige grillretter. Du er velkommen til at besøge vores hjemmeside og læse mere om vinene. Hvis du har et aktuelt spørgsmål om vin og mad må du også gerne sende os en forespørgsel på vin@wolff.dk

Opdateret d. 15.1.2007